User Tools

Site Tools


el:quickstart:installapptolinuxvm

Εγκατάσταση εφαρμογής στο Linux

Οι εφαρμογές που θα εγκαταστήσουμε στην εικονική μηχανή του Linux εμφανίζονται σε όλους τους ΗΥ Πελάτες του εργαστηρίου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους χρήστες. Συντηρούμε έτσι μία εγκατάσταση Linux για πολλές θέσεις εργασίας.

Κέντρο Λογισμικού

Στο Linux η εγκατάσταση εφαρμογών είναι διαφορετική σε σχέση με τα Windows. Οι διαθέσιμες εφαρμογές βρίσκονται σε αποθετήρια εφαρμογών στο διαδίκτυο και μπορούμε εύκολα να εγκαταστήσουμε νέες αλλά και να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες, μέσα από ένα Κέντρο Λογισμικού. Ο τρόπος αυτός εγκατάστασης υπάρχει και εξελίσσεται πάνω από 20 χρόνια στο Linux. Μοιάζει αρκετά με τον τρόπο εγκατάστασης λογισμικού που χρησιμοποιούμε και στα έξυπνα κινητά μας.

Υπάρχουν 2 τουλάχιστον διαθέσιμα Κέντρα Διαχείρισης Λογισμικού το Synaptic, και το Κέντρο Λογισμικού Gnome. Μπορούμε να τα δοκιμάσουμε και να χρησιμοποιούμε αυτό που προτιμάμε.

Synaptic

Το synaptic είναι το πιο παλιό Κέντρο Λογισμικού. Λιγότερο όμορφο, αλλά εξίσου πρακτικό και με περισσότερες δυνατότητες. Θα εγκαταστήσουμε το gimp, μια εφαρμογή με πολλές δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας παραπλήσιες του γνωστού Photoshop.

  1. Από το μενού κάτω αριστερά πηγαίνουμε Εργαλεία Συστήματος / Διαχειριστής Πακέτων Synaptic.
  2. Μας ζητείται να επιλέξουμε τον χρήστη διαχειριστή με δικαιώματα εγκατάστασης εφαρμογών και να εισάγουμε τον κωδικό του. Θα πρέπει να έχουμε ήδη έναν λογαριασμό διαχειριστή στο linux.
  3. Πατάμε το κουμπάκι Ανανέωση πάνω αριστερά για να ενημερωθεί η λίστα των πακέτων με τις διαθέσιμες τελευταίες εκδόσεις.
  4. Πατάμε το κουμπί Αναζήτηση και πληκτρολογούμε gimp. Εναλλακτικά υπάρχουν και οι ενότητες αριστερά και συγκεκριμένα το gimp βρίσκεται στην ενότητα Γραφικά Multiverse.
  5. Από την λίστα αποτελεσμάτων της αναζήτησης βρίσκουμε το gimp και το τσεκάρουμε. Μας εμφανίζονται τα επιπλέον πακέτα που θα εγκαταστηθούν.Πατάμε στο κουμπί Σημείωση.
  6. Πατάμε στο κουμπί Εφαρμογή και στην συνέχεια Apply. Γίνεται λήψη των πακέτων και εγκατάστασή τους.
  7. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, μπορούμε πλέον να εκκινήσουμε την εφαρμογή gimp από την Έναρξη κάτω αριστερά και το μενού Γραφικά.

Κέντρο Λογισμικού Gnome

Έστω ότι θέλουμε να εγκαταστήσουμε το scratch

  1. Από το μενού κάτω αριστερά πηγαίνουμε Εργαλεία Συστήματος / Λογισμικό.
  2. Αφού ανοίξει η εφαρμογή πηγαίνουμε Ενημερώσεις και ενημερώνουμε την λίστα των πακέτων με τις διαθέσιμες τελευταίες εκδόσεις.
  3. Πληκτρολογούμε scratch στην αναζήτηση.
  4. Από την λίστα βρίσκουμε το scratch και πατάμε δεξιά του στο κουμπί Εγκατάσταση
  5. Μας ζητείται να επιλέξουμε τον χρήστη διαχειριστή με δικαιώματα εγκατάστασης εφαρμογών και να εισάγουμε τον κωδικό του. Θα πρέπει να έχουμε ήδη έναν λογαριασμό διαχειριστή στο linux.
  6. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, μπορούμε πλέον να εκκινήσουμε την εφαρμογή scratch από την Έναρξη κάτω αριστερά και το μενού Προγραμματισμός.

Δοκιμάζουμε να εγκαταστήσουμε και άλλες εφαρμογές είτε με αναζήτηση εάν ξέρουμε το όνομά τους, είτε από τις κατηγορίες.

Άλλες χρήσιμες εφαρμογές που μπορούμε να δούμε είναι : geany, klavaro, tuxmath, childsplay, audacity, dia. Υπάρχουν επίσης οι εφαρμογές από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που μπορούν να εγκατασταθούν μαζικά με τα πακέτα dimotiko, gymnasio, lykeio για τα αντίστοιχα σχολεία ή μεμονωμένα π.χ. dim-mathimatika-e-st. Για δούμε την λίστα με όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές κάνουμε αναζήτηση με dim-, gym- ή lyk- αντίστοιχα

Προσαρμοσμένη εγκατάσταση

Η εγκατάσταση εφαρμογών στο linux σπάνια γίνεται με κάποιο αρχείο εγκατάστασης που κατεβάσαμε από το internet, αντιγράψαμε μέσω usb ή μεταφέραμε μέσω ftp. Εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο, μεταφέρουμε το αρχείο με παρόμοιο τρόπο (βλ. Εγκατάσταση εφαρμογής στα Windows) και ακολουθούμε τις οδηγίες που έχουμε για την ιδιαίτερη εγκατάσταση της συγκεκριμένης εφαρμογής.

el/quickstart/installapptolinuxvm.txt · Last modified: Y/m/d H:i (external edit)