Table of Contents

Πρόσβαση σε αρχεία

Προσωπικά αρχεία

usb disks

  • Εάν έχουμε ένα usb stick ή εξωτερικό δίσκο μπορούμε να τον τοποθετήσουμε σε ένα οποιοδήποτε ΗΥ που κάνει network boot και να το δούμε είτε από τα Windows είτε από το Linux
    • Από Windows : Συνδεόμαστε με τον λογαριασμό μας, πηγαίνουμε ο Υπολογιστής μου και πατάμε πάνω στον δικτυακό φάκελο usb_disk στο ltsp.
    • Από Linux : Συνδεόμαστε με τον λογαριασμό μας και θα τον δούμε προσαρτημένο είτε στην επιφάνεια εργασίας είτε στον περιηγητή αρχείων που χρησιμοποιούμε.
 

Κοινόχρηστα αρχεία και διαμοιρασμός στους μαθητές (Public,Users)

  1. P:\ (public) : Κοινόχρηστος φάκελος όλων των χρηστών. Οι χρήστες που ανήκουν στην ομάδα των Καθηγητών έχουν δικαιώματα ανάγνωσης-εγγραφής. Όλοι οι υπόλοιποι χρήστες έχουν μόνο δικαιώματα ανάγνωσης. Στον φάκελο αυτό μπορεί ο Καθηγητής να τοποθετήσει αρχεία που μπορούν να δουν και να πάρουν οι μαθητές.
    • Από Windows : Συνδεόμαστε με τον λογαριασμό καθηγητή που έχουμε, πηγαίνουμε ο Υπολογιστής μου και πατάμε στο γράμμα P:\. Εναλλακτικά πληκτρολογούμε στον περιηγητή αρχείων την διεύθυνση \\lserver\public.
    • Από Linux : Συνδεόμαστε με τον λογαριασμό καθηγητή που έχουμε και θα τον δούμε προσαρτημένο είτε στην επιφάνεια εργασίας είτε στον περιηγητή αρχείων που χρησιμοποιούμε.
  2. U:\ Διαμοιρασμός αρχείων απευθείας στον φάκελο mathimata των χρηστών από τον καθηγητή.
    • Από Windows : Συνδεόμαστε με τον λογαριασμό καθηγητή που έχουμε και η πρόσβαση παρέχεται από το γράμμα U:\ ειτε πληκτρολογώντας στον περιηγητή αρχείων την διεύθυνση \\lserver\users
    • Από Linux : Συνδεόμαστε με τον λογαριασμό καθηγητή που έχουμε και θα δούμε προσαρτημένο τον δικτυακό φάκελο users, είτε στην επιφάνεια εργασίας είτε στον περιηγητή αρχείων που χρησιμοποιούμε.
    • Πηγαίνουμε στον φάκελο του κάθε χρήστη και τοποθετούμε ότι θέλουμε στον υποφάκελο mathimata. Εκεί αποθηκεύουμε, βλέπουμε και επεξεργαζόμαστε αρχεία και εμείς και ο μαθητής.
  3. Διαμοιρασμός μέσω browser (public_html). Αποθηκεύουμε τα αρχεία στον φάκελο public_html που βρίσκεται μέσα στον προσωπικό μας φάκελο.
    • Από ΗΥ εργαστηρίου : Εμφάνιση σε http://lserver/~username. Οι μαθητές μπορούν να τα δουν από έναν περιηγητή ιστοσελίδων (chrome, firefox κτλ) στην παραπάνω διεύθυνση, όπου username το δικό μας όνομα χρήστη.
    • Μέσω Internet : Εμφάνιση σε http://remoteaddress/~username. Δημοσιεύονται στο διαδίκτυο μέσω Internet από την εξωτερική διεύθυνση (remoteaddress) του server του σχολείου π.χ. http://remoteaddress/~username.
  4. Μαζική αποστολή/λήψη αρχείων. Εξυπηρετεί εάν θέλουμε να λάβουμε πίσω τα αρχεία που στείλαμε με τις αλλαγές που έχουν κάνει οι μαθητές, π.χ. σε κάποιο διαγώνισμα ή εργασία . Με Δημιουργία Φακέλου εάν ο φάκελος είναι κενός είτε με μεταφορά υπάρχοντος φακέλου εάν έχει ήδη αρχεία. Οι φάκελοι δημιουργούνται στους χρήστες στα προσωπικά τους αρχεία (Τα έγγραφά μου, γράμμα X:) ή μέσα σε κάποιον υποφάκελο εάν θελήσουμε.

Κοινόχρηστα αρχεία μεταξύ των καθηγητών ή γενικότερα εγγράφων του σχολείου (Shared)

Αποστολή μέσω FTP/SFTP