Table of Contents

Εγκατάσταση Joomla κεντρικά ή σε πολλαπλούς χρήστες

Υπάρχει ήδη εγκατεστημένος ο εξυπηρετητής ιστοσελίδων Apache στην lserver εικονική μηχανή με τις υπηρεσίες μας, χωρίς ακόμα κάποιο περιεχόμενο.

Η εφαρμογή Joomla είναι από τις πιο δημοφιλής για την κατασκευή ιστοσελίδων και μπορούμε εύκολα να εγκαταστήσουμε την τελευταία της έκδοση μέσα από την εφαρμογή LServerAdmin.

Η μαζική εγκατάσταση Joomla σε πολλαπλούς χρήστες μας γλιτώνει πάρα πολύ χρόνο καθώς η προετοιμασία της βάσης ανά χρήστη, η χειροκίνητη εγκατάσταση και ρύθμιση θα χρειαζόταν, π.χ. για 20 χρήστες, αρκετές ώρες. Μέσω της εφαρμογής LServerAdmin δεν θα πάρει πάνω από 1 λεπτό ανά χρήστη και όλα θα γίνουν αυτόματα.

Εγκατάσταση Joomla

Έχουμε 2 δυνατότητες εγκατάστασης του Joomla

  1. Ως κεντρικό site για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σχολείου ή του εργαστηρίου.
    • Έχουμε πρόσβαση στο κεντρικό site από το εσωτερικό μας δίκτυο στην διεύθυνση http://lserver και μέσω internet στην εξωτερική μας διεύθυνση π.χ. http://myinternetaddress.com
  2. Ως προσωπικό site σε πολλούς χρήστες π.χ. ενός τμήματος, για τις ανάγκες ενός μαθήματος.

Για να εγκαταστήσουμε το Joomla κάνουμε τα εξής

  1. Από το κυρίως μενού επιλέγουμε Υπηρεσίες / Άλλες Υπηρεσίες - Εφαρμογές / Apache - Εξυπηρετητής Ιστοσελίδων
  2. Πηγαίνουμε Ρϋθμιση / Διαχείριση Ιστοτόπων / Εγκατάσταση
  3. Επιλέγουμε την έκδοση Joomla που θέλουμε να εγκαταστήσουμε
  4. Επιλέγουμε το είδος site που θέλουμε όπως περιγράψαμε προηγουμένως
    1. Εάν θέλουμε κεντρική εγκατάσταση του Joomla επιλέγουμε Κεντρικό site
      1. Επιλέγουμε τον βασικό διαχειριστή του κεντρικού site συνήθως από την ομάδα Καθηγητές.
      2. Επιλέγουμε τον φάκελο εγκατάστασης του joomla. Τα περιεχόμενα του φακέλου /mnt/data/public_html εμφανίζονται στο εσωτερικό μας δίκτυο στην διεύθυνση http://lserver. Αν φτιάξουμε μέσα του υποφάκελο joomla, το site θα εμφανίζεται ως http://lserver/joomla
      3. Στο πεδίο όνομα βάσης αφήνουμε το προκαθορισμένο όνομα ή το αλλάζουμε εάν θέλουμε.
    2. Εάν θέλουμε εγκατάσταση σε πολλαπλούς χρήστες επιλέγουμε Προσωπικό site
      1. Επιλέγουμε τους χρήστες στους οποίους θα κάνουμε εγκατάσταση προσωπικών sites, π.χ. όλους τους χρήστες ενός τμήματος.
      2. Η εγκατάσταση γίνεται μέσα στον προσωπικό φάκελο public_html/www του κάθε χρήστη. Αφήνουμε τον προκαθορισμένο υποφάκελο joomla ή του αλλάζουμε όνομα. Το site θα εμφανίζεται στο εσωτερικό μας δίκτυο στην διεύθυνση http://lserver/~username/joomla, ώστε να επιτρέψει στον μαθητή να μάθει Joomla στο προσωπικό του site. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε και 2ο site στον ίδιο χρήστη σε διαφορετικό φάκελο.
      3. Στο πεδίο όνομα βάσης μπορούμε αν θέλουμε να αλλάξουμε το τελευταίο κομμάτι μετά το username_. Το αφήνουμε ως joomla ή το αλλάζουμε π.χ. σε ergasia εάν και ο υποφάκελος εγκατάστασης άλλαξε σε ergasia.
  5. Βλέπουμε συνοπτικά τις ρυθμίσεις μας στον επόμενο διάλογο και πατάμε Ναι για εγκατάσταση του Joomla
  6. Θα γίνει η λήψη της τελευταίας έκδοσης του joomla και η εγκατάστασή της.

Σύνδεση στο Joomla

  1. Στο μενού Διαχείριση Ιστοτόπων πηγαίνουμε Λίστα sites για να δούμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις Joomla.
  2. Κεντρικό site :
    • Αν το site μας είναι στην στην διεύθυνση http://lserver ή διαχείρισή μας είναι στην διεύθυνση http://lserver/administrator. Συνδεόμαστε με τον διαχειριστή που επιλέξαμε την ώρα της εγκατάστασης και με τον αντίστοιχο κωδικό πρόσβασης.
  3. Προσωπικό site

Tα site εμφανίζονται και μέσω internet στην εξωτερική μας διεύθυνση π.χ. http://myinternetaddress.com/~username/joomla, οπότε μπορούμε και εμείς και οι μαθητές να δουλεύουμε και από το σπίτι.

Απεγκατάσταση Joomla

Μπορούμε να διαγράψουμε μαζικά πολλές εγκαταστάσεις joomla από το μενού Απεγκατάσταση. Θα διαγραφούν τα αρχεία και οι αντίστοιχες βάσεις.

Οι προσωπικές εγκαταστάσεις joomla μαζί με τις βάσεις τους διαγράφονται επίσης αυτόματα σε περίπτωση που διαγραφεί ο αντίστοιχος χρήστης.

Προσθήκη Χρηστών

Πολλές φορές χρειάζεται ως καθηγητής να συνδεθούμε στο site ενός μαθητή για να κάνουμε κάποιες ενέργειες ή ρυθμίσεις. Εάν είμαστε καθηγητής, μπορούμε να προσθέσουμε τον εαυτό μας ως χρήστη στην εγκατάσταση Joomla ενός μαθητή ως εξής

  1. Από το μενού Επεξεργασία επιλέγουμε Προσθήκη Χρηστών
  2. Επιλέγουμε το site στο οποίο θέλουμε να προσθέσουμε τον χρήστη
  3. Επιλέγουμε τον χρήστη που θα προσθέσουμε
  4. Επιλέγουμε την ομάδα δικαιωμάτων π.χ. Super Users για πλήρη δικαιώματα

Με παρόμοιο τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε π.χ. στο κεντρικό site τους μαθητές ενός τμήματος ή και όλου του σχολείου π.χ. με περιορισμένα δικαιώματα Registered. Αυτό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο εάν π.χ. προσθέσουμε δυνατότητες forum στο κεντρικό μας site.

1)
όπου username αντίστοιχα το όνομα χρήστη