===== Εγκατάσταση εφαρμογής στα Windows =====
Οι εφαρμογές που θα εγκαταστήσουμε στην εικονική μηχανή των Windows εμφανίζονται **σε όλους τους ΗΥ Πελάτες** του εργαστηρίου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν **από όλους τους χρήστες**. Συντηρούμε έτσι **μία εγκατάσταση Windows** για πολλές θέσεις εργασίας.
==== Με αρχείο εγκατάστασης ====
Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε το setup αρχείο από τον δικτυακό μας προσωπικό φάκελο **X:\** (Τα έγγραφά μου) ή απευθείας από το usb stick, καθώς **μπορεί να αποτύχει η εγκατάσταση**.
Αντί αυτού δημιουργούμε ένα φάκελο **temp** μέσα στο **C:\**, αποθηκεύουμε το setup εκεί και **εκτελούμε από το C:\temp**. Μετά την εγκατάσταση διαγράφουμε το setup. Υπόψιν επίσης, ότι έχουμε όριο χρήσης στον προσωπικό μας φάκελο **X:\** (Τα έγγραφά μου) οπότε κατά την λήψη ενός μεγάλου αρχείου εγκατάστασης αποθηκεύουμε απευθείας στο **C:\temp**.
Εγκατάσταση συγκεκριμένων εφαρμογών όπως **MSOffice** ενώ είμαστε συνδεδεμένοι με τον δικτυακό προσωπικό μας χρήστη που έχει δικαιώματα διαχειριστή **μπορεί να μην ολοκληρωθούν**. Για να το λύσουμε συνδεόμαστε ως τοπικός διαχειριστής **.\Administrator** ή **.\root** και δοκιμάζουμε ξανά την εγκατάσταση
==== Χωρίς αρχείο εγκατάστασης ====
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρχείο εγκατάστασης και χρειάζεται να κάνουμε μια **απλή αντιγραφή** για την εγκατάσταση και χρειαζόμαστε επίσης την **δημιουργία συνδέσμου στην επιφάνεια εργασίας** όλων των χρηστών κάνουμε τα εξής :
* Αντιγράφουμε τον φάκελο του προγράμματος π.χ. **newprogram** μέσα στον φάκελο **C:\opt** (τον δημιουργούμε εάν δεν υπάρχει)
==== Δημιουργία Συνδέσμου για όλους τους Χρήστες ====
Εάν έχουμε κάνει εγκατάσταση χωρίς αρχείο εγκατάστασης ή από αρχείο εγκατάστασης αλλά δεν δημιουργήθηκαν συνδέσμοι σε όλους τους χρήστες κάνουμε τα εξής:
* Συνδεόμαστε ως **τοπικός διαχειριστής .\Administrator** ή .\root.
* Μπαίνουμε στον φάκελο του προγράμματος και σέρνουμε το εκτελέσιμο προς την επιφάνεια εργασίας μας για να δημιουργήσουμε μία συντόμευση.
* Από τον Υπολογιστή μου μπαίνουμε στον φάκελο C:
* Κάνουμε κλικ στην διεύθυνση πάνω και πληκτρολογούμε με το χέρι C:\Users\Public\Desktop και πατάμε ENTER για να μπούμε
* Αντιγράφουμε την συντόμευση που δημιουργήσαμε προηγουμένως από την Επιφάνεια Εργασίας μας στον φάκελο C:\Users\Public\Desktop
==== Λήψη της εφαρμογής ====
=== Λήψη μέσω Internet ===
Αυτή η εγκατάσταση μπορεί να εφαρμοστεί ενώ είμαστε
* απομακρυσμένα συνδεδεμένοι μέσω κονσόλας VNC **μέσω internet**
* συνδεδεμένοι **σε έναν ΗΥ Πελάτη** στο τοπικό δίκτυο
* συνδεδεμένοι μέσω κονσόλας VNC **από τον server HY**.
Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος εγκατάστασης. Κάνουμε τα εξής. **Κατεβάζουμε το αρχείο εγκατάστασης από το Internet**, αποθηκεύοντας στον φάκελο C:\\temp. Προχωράμε με την εγκατάσταση
=== με usb stick ===
Αυτή η εγκατάσταση μπορεί να εφαρμοστεί ενώ είμαστε
* συνδεδεμένοι **σε έναν ΗΥ Πελάτη** στο τοπικό δίκτυο
Κάνουμε τα εξής
* Τοποθετούμε το usb stick σε έναν ΗΥ στο τοπικό δίκτυο
* Συνδεόμαστε στον ΗΥ με τον δικτυακό προσωπικό μας χρήστη με δικαιώματα διαχειριστή.
* Στον διαχειριστή αρχείων των Windows θα εμφανιστεί ως ένας φάκελος **usb_disk στον ltsp**
Στον ΗΥ Πελάτη που έχει εκκινήσει μέσω δικτύου, **δεν θα πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα συνδεδεμένοι και σε ΛΣ Linux** καθώς το usb stick θα δεσμευθεί και δεν θα το βλέπουμε στα Windows. Αποσυνδεόμαστε από το Linux για να εμφανιστεί το usb stick στα Windows.
=== με cdrom/dvd ===
Για λόγους απλότητας μπορούμε να αντιγράψουμε τα αρχεία σε ένα usb stick και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες εγκατάστασης μέσω usb, αποφεύγοντας την εγκατάσταση μέσω cd/dvd
Αυτή η εγκατάσταση μπορεί να εφαρμοστεί ενώ είμαστε
* συνδεδεμένοι **σε έναν ΗΥ Πελάτη** στο τοπικό δίκτυο
* συνδεδεμένοι μέσω κονσόλας VNC **από τον server HY**.
Η εγκατάσταση μέσω cdrom/dvd μπορεί να γίνει με 2 τρόπους
- Από έναν ΗΥ Πελάτη όπως ακριβώς και η εγκατάσταση μέσω usb stick.
- μέσω κονσόλας VNC **από τον server HY**.
- Τοποθετούμε το cdrom/dvd στον **Server HY**
- [[el:quickstart:connect2server|Συνδεόμαστε στον Server HY στο proxmox από έναν περιηγητή]]
- Αριστερά επιλέγουμε **Datacenter** και κάνουμε διπλό κλικ στο **hosta**.
- Επιλέγουμε την εικονική μηχανή των Windows και πατάμε στην καρτέλα **Hardware**
- Επιλέγουμε το **CD/DVD drive** και πατάμε **Edit**
- Επιλέγουμε **Use physical CD/DVD Drive**
- Συνδεόμαστε στα Windows με κάποιον χρήστη με δικαιώματα **τοπικού διαχειριστή** από οποιονδήποτε **ΗΥ πελάτη που εκκινεί μέσω δικτύου** είτε [[el:connection:connect2windowsvm|μέσω firefox μέσω VNC Console]]
- Πλέον **βλέπουμε το cdrom από τον περιηγητή αρχείων** και κάνουμε την εγκατάσταση.
- Αφού ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση, **επαναφέρουμε** το CD/DVD drive από τις ρυθμίσεις της εικονικής μηχανής στην επιλογή **Do not use any media** όπως ήταν προηγουμένως.
=== Αποστολή μέσω ftp/sftp ===
Χρήσιμη σε περίπτωση που είμαστε απομακρυσμένα συνδεδεμένοι στην εικονική μηχανή μέσω Internet.
- Εάν το αρχείο βρίσκεται στον προσωπικό μας ΗΥ π.χ. στο σπίτι μας ή ακόμα και στο κινητό μας, μπορούμε να το στείλουμε [[el:files:ftp_sftp|μέσω FTP ή SFTP]] με ένα πρόγραμμα-πελάτη FTP/SFTP όπως είναι το **filezilla** ή ακόμα και από το κινητό μας από μια εφαρμογή για κινητά όπως είναι το **Cx File Explorer** για android.
- Στην συνέχεια [[el:connection:connect2windowsvm|συνδεόμαστε στην εικονική μηχανή Windows]] ως διαχειριστής με τον λογαριασμό μας.
- Αντιγράφουμε τα αρχεία στο **C:/temp** και προχωράμε στην εγκατάσταση.